Om oss

Vi som driver denne bloggen er Sissel Gran, terapeut og spesialist i klinisk psykologi, foredragsholder og skribent, og Nora Skaug, frilans tekstforfatter, manusdoktor og oversetter. Når du ser dette bildet av oss i kommentarene til innleggene, betyr det at det er GRANSKAUG som har svart - altså en av oss.

lørdag 20. november 2010

SYMPTOM 3: JEG MISTER GREPET PÅ DAGLIGLIVETS RUTINER

Utdrag fra Hekta på et håp om kjærlighet


Hvis en tilstand av handlingslammelse "setter seg" hos oss, kan dette føre til at selve hverdagsfundamentet som livet er bygget på, begynner å smuldre opp. Hvis du svarer «ja» på mange av utsagnene under, er det virkelig fare på ferde: 


  • Jeg vil bare sove/får ikke sove 
  • Jeg er ukonsentrert både på jobben og hjemme 
  • Jeg har ikke glede av det jeg pleier å like (lese/trening/møter med venner og så videre) 
  • Jeg har ikke matlyst/overspiser/drikker for mye/kjederøyker 
  • Jeg greier ikke å holde orden hjemme, alt flyter 
  • Jeg glemmer/dropper avtaler 
  • Jeg vil bare gå rundt i joggebuksa/ligge på sofaen 
  • Alt er et ork 
Dette er alvorlig. Når livet ditt begynner å bli uinteressant for deg, er dette et rungende signal om at noe er feil. Disse symptomene er vanlige for mennesker som er alvorlig deprimerte, de er vanlige for dem som sliter med sorg eller lider av kronisk tretthetssyndrom eller utbrenthet, men du er ikke alvorlig deprimert, du er ikke i sorg fordi kona di eller barnet ditt har dødd, du lider ikke av kronisk tretthetssyndrom etter cellegift og strålebehandling for kreft og du er ikke utbrent – du er bare hekta på en person som egentlig ikke vil ha deg, eller som bare vil ha deg sånn innimellom. Betrakt det som en god nyhet. Alternativene er som du ser mye verre. 


Noras metode blir å sove, for hun har evne til selvnarkose. Hun er i den farlige situasjonen at hun er sin egen arbeidsgiver, og det er derfor ingen som stusser om hun ikke kommer på jobb. Kontoret hennes er hjemme, hun har ingen annen sjef enn seg selv, og denne 
sjefen er på bærtur. Å ha en jobb å gå til er bra dersom man er hekta. Det gjelder for så vidt for alle livskriser, om det er sorg, samlivsbrudd eller depresjon. Jobben er en grunn til å komme seg opp og i dusjen, stelle håret, rake av seg skjegget, ta på rene klær, snakke med mennesker. Men stakkars den som ikke behøver å bevege seg ut, som Nora. Da kan alt gå i stå, for tilstanden kan skjules for omgivelsene i lang tid.  


De som har opplevd en alvorlig kjærlighetssorg, vil kunne kjenne igjen mange av symptomene over, men en kjærlighetssorg er allikevel noe annet enn et hekt. Har du kjærlighetssorg, så har du faktisk tatt innover deg at forholdet er over, at du er uønsket som partner. Du sørger over en tilknytning som er brutt og forsøker å lege dine sår. Mange som har kjærlighetssorg er riktignok både repetitive og handlingslammet i den forstand at minnet om den elskede kverner i bevisstheten deres, natt og dag. De kan snakke hull i hodet på sine venner og føler bare lindring når de får uttrykke hvor vondt de har det, men slik sorgbearbeidelse er vanlig og normalt også i forbindelse med andre typer tap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar