Om oss

Vi som driver denne bloggen er Sissel Gran, terapeut og spesialist i klinisk psykologi, foredragsholder og skribent, og Nora Skaug, frilans tekstforfatter, manusdoktor og oversetter. Når du ser dette bildet av oss i kommentarene til innleggene, betyr det at det er GRANSKAUG som har svart - altså en av oss.

tirsdag 16. november 2010

BOKOMTALE

Kommentar til boken fra psykolog, professor dr. philos. Per Schioldborg, UiO

Boken utgjør en sjeldenhet ved at den er todelt; den ene forfatteren (Nora) beskriver sin opprivende skildring av hva det vil si å bli hektet på en søken efter kjærlighet, den andre forfatteren (Sissel) gir som psykolog en inngående analyse av selve hektets psykologi. Denne kombinasjonen gjør boken unik.

Noras fem måneders lange dagbok beretter om lyst, glede, kontakt samtidig med  usikkerhet, fortvilelse og avmakt. Mannspersonen fremstår som sjarmerende, spennende og tiltrekkende, men fremfor alt uklar, upålitelig og selvsentrert, og som atttpåtil velger å forlate henne. I dette dilemmaet kveles Nora langsomt, går ned i vekt (15 kg), lever i vedvarende tvil, forlater sine venner, lider. Beskrivelsen av Noras opprivende kjærlighetssøken er ganske enkelt fremragende; ekte, levende og  gripende.

Bokens andre forfatter, Sissel, gir en særdeles interessant og grundig analyse av hektets symptombilde; selve innlæringen  av konflikten gjennom periodisk forsterkning, lært hjelpeløshet gjennom vekslende forsterkningsbetingelser, og biologisk betinget følelsesaktivering. Forfatteren beskriver her bakgrunnen for  utviklingen av Noras økende sårbarhet og fastlåshet med innsikt og faglig tydelighet, og - like viktig – hvordan komme ut av hektets favntak.

Boken er spennende lesning med stor gjenkjennelsesverdi og grundig analyse. Kombinasjonen er suveren.

3 kommentarer:

 1. Så fantastisk med en slik positiv kritikk av boken, enda en grunn til å få tak i den..Lykke til begge to, gratulerer så masse.

  SvarSlett
 2. Er veldig enig. Et dristig prosjekt, tenker spesielt på Nora, det krever sin kvinne å utlevere seg selv på denne måten. Jeg beundrer virkelig denne kvinnen, har en enorm respekt for henne. Tror denne boka vil hjelpe og trøste MANGE. Og det er ikke en liten bragd...

  SvarSlett
 3. Fantastisk bok nar kommer den pa engelsk?

  Hilsen

  Min datter er hekta

  SvarSlett