Om oss

Vi som driver denne bloggen er Sissel Gran, terapeut og spesialist i klinisk psykologi, foredragsholder og skribent, og Nora Skaug, frilans tekstforfatter, manusdoktor og oversetter. Når du ser dette bildet av oss i kommentarene til innleggene, betyr det at det er GRANSKAUG som har svart - altså en av oss.

fredag 23. mai 2014

DET ER MULIG Å AVHEKTES!

Anonym skrev 22. mai 2014:

Jeg satt i et hekt med en mann i 13 mnd. Hektet hadde sitt utspring i tre uker vi delte som kollegaer, da vi var sammen hver eneste dag. Men så flyttet jeg langt fra ham for å studere. Vi møttes bare tre ganger i de etterfølgende 12 mnd. I denne tiden drømte jeg og håpet hver eneste dag. Men utryggheten og fortvilelsen var stor, da han ofte ikke svarte på sms-er, og kunne bruke flere uker på å ringe meg tilbake, hvis jeg dristet meg til å ringe ham (noe som var vanskelig for meg, for jeg var livredd avvisning - og å virke påtrengende).

Den siste gangen vi møttes våget jeg å fortelle ham at jeg var glad i ham. Simpelthen fordi jeg var på bristepunktet og ikke klarte å containe disse følelsene lenger. Det fikk briste eller bære.
Jeg var ekstra modig ved å fortelle ham disse ordene, fordi han er en heterofil mann, og jeg en homofil mann.

Han lot seg imidlertid ikke skremme, og ville fortsette kontakten. Kontakten på hans premisser var imidlertid ikke bra nok for meg og for ni måneder siden var jeg så sliten at jeg hektet meg av - jeg slettet ham fra fb og sendte ham en siste sms.


Jeg hørte ikke noe fra ham etter dette. Og jeg fikk heller aldri tilbakefall.
I denne tiden fikk jeg gradvis kontakt med virkeligheten igjen, og ble klartenkt.
Jeg kjenner jo denne fyren og vet utmerket godt at han ikke er noen ond person. Han er snill og god, men meget distrè og litt "lufthode". Jeg forstod at all analyseringen jeg hadde gjort av hans handlinger og ord, ikke betydde noe. Han hadde aldri noen skjult agenda! Han er bare fjern (på den uskyldige måten). Jeg visste også at han elsket meg så mye det er mulig for en heterofil mann å elske en annen mann. Jeg kunne ikke forlange mer.


Etter ni måneder var følelsene mine kjølnet så mye at jeg var beredt til å tilgi. Tid kombinert med min ovennevnte kunnskap om mannen gjorde meg klar til dette.
Jeg bestemte meg for å ringe ham. Han svarte ikke umiddelbart, men det tikket inn en sms to minutter senere; "Ringte du virkelig? Jeg er på jobb skjønner du (smilefjes)".
Jeg svarte "Ja jeg ringte. Prøver igjen en annen dag! God vakt."
Han: "Jeg er hjemme i morgen kveld! Kan du ringe da?".

Det gjorde jeg. Vi snakket i to timer. Det føltes godt. Men da jeg la på, så følte jeg ingenting! Vi har også møttes en gang etterpå. Det var et litt vanskeligere steg - men igjen, jeg følte ingenting! Annet enn at det var veldig hyggelig. I dag føler jeg ikke spor av sjalusi for denne mannen. Ikke bitterhet heller. Jeg er bare glad for at jeg kunne tilgi ham, og få ham tilbake i livet mitt. Han er sammen med ei jente nå, men istedet for å ergres, så er jeg glad på hans vegne.


Så moralen? I min historie finnes det to:

1) Det er mulig å avhektes!! Det er til og med mulig - i visse tilfeller som mitt - å bli venner etterpå. MEN man trenger å kutte all kontakt for en periode.

2) All analyseringen og utryggheten man opplever i hektet, vil i mange tilfeller være bortkastet. Ofte ligger det ingenting bak!!! Denne mannen forstod ingenting da jeg ble borte. Ja han visste at jeg var glad i ham. Men han har ikke gjort annet enn å være glad i meg tilbake - så langt han kunne strekke seg med hva dette innebærer av klemmer og godt humør når vi er sammen. Det var jeg som var irrasjonell, hektet gjorde meg slik. Da jeg til slutt kom til meg selv, så tok han meg imot med åpne armer - selv uten å helt forstå hvorfor jeg forlot ham.

I skrivende øyeblikk? Jeg tenker ikke på ham som annet enn en meget god kompis. Jeg sender ikke sms-er til ham. Ikke fordi jeg er redd for avvisning, men fordi jeg har forstått at dette ikke er hans foretrukne kommunikasjonsmiddel (igjen - han hadde aldri noen skjult agenda). Istedet ringer jeg innimellom. Jeg er ikke redd for dette lenger. Og svarer han ikke med det samme - så sover jeg likevel godt om natten :) Men nå har han faktisk svart nesten med det samme - de gangene jeg har ringt. Jeg tror også han har lært noe :)

Så alle sammen - stå på! Jeg ønsker virkelig at dere kommer dit hvor jeg er i dag.

1 kommentar:

 1. Det er mulig ja, men jeg måtte selv ta meget utradisjonelle metoder i bruk for å bli kvitt min hekter.

  Jeg forsøkte først med blokkering - som anbefales flere steder her inne. Jeg blokkerte på facebook, for å slippe å få ny informasjon om ham, eller se bilder av ham og hans nye kjæreste. Hver gang jeg leste/så dette så ble jeg revet opp innvendig.

  Problemet med å blokkere er at man selv kan oppheve den hvis man ikke er sterk nok, noe jeg ikke var.

  Så jeg forstod at blokkeringen måtte skje fra hans side. Først da kunne håpet slukkes. Jeg ba ham om å blokkere meg, noe han først ikke ville gjøre.

  Da ringte jeg ham en hel dag - igjen og igjen - inntil han blokkerte telefonen. Deretter skrev jeg en ny melding på facebook og truet med å sende ham daglige meldinger hvis han ikke blokkerte meg der også. Først da blokkerte han meg.

  Synd det skulle ende slik. Han og jeg var en gang så gode venner. Men han var totalt uanfektet i sitt nye liv uten meg, mens jeg i et halvt år hadde det beintøft. Jeg gråt, håpet, var bitter, sint, tilgivende... alle følelsene vekslet frem og tilbake, hulter til bulter.

  Dette var den eneste måten å få hjertet mitt til å forstå at alle kommunikasjonsmidler var døde, og "håpets dør" lukket.

  Og i motsetning til deg, så kan nok aldri jeg og min hekter bli venner igjen.

  SvarSlett